Descobreix les motivacions, reptes i aprenentatges darrere de la creació d’un projecte documental independent.

El 2023, vaig decidir aprofundir en aquest interès buscant una formació específica. Així vaig descobrir el curs de cinema documental a Date Cuenta, una escola sense ànim de lucre enfocada a la formació audiovisual. El meu professor va ser Javier Guerrra un profesional de l’audiovisual.

Podeu veure els seus projectes aquí.

Tot i així, el projecte final del curs no va resultar com esperava. No tenia una idea clara, i em va saber greu no presentar un documental amb la qualitat que volia. Aquest desencís, però, em va motivar a seguir explorant.

 

Una nova prespectiva

El 2024 vaig deixar Barcelona per anar a viure a les afores de Montpellier, en una zona gairebé aïllada amb només una escola, un hospital i un supermercat. Aquesta desconnexió de la ciutat, juntament amb una pausa de quatre mesos a les xarxes socials, em va portar a reconnectar amb mi mateixa i amb la meva creativitat. D’aquest període de reflexió va sorgir aquest vídeo:

Inspiració i la importància de provar-ho.

Molts vídeos de YouTube van reforçar el meu desig de crear, especialment missatges com: “Has de fer coses i equivocar-te” o “Practica si vols comunicar-te millor”. En particular, aquest creador de contingut em va inspirar molt: Veure el vídeo.

Vaig perdre la por d’aparèixer a les xarxes socials i vaig decidir crear un PDF per buscar col·laboradors. Tot i no tenir grans expectatives, utilitzant fotografies del festival Ullal (en el qual vaig participar però no vaig guanyar), vaig elaborar un document atractiu i senzill.

Amb aquest PDF, vaig contactar grups de WhatsApp com Paso el dato BCN, Filmmakers BCN i Cultura Groovy. També vaig comentar el projecte amb companyes com l’Emily, amb qui ja havia treballat abans. Així van sorgir col·laboradors motivats que han estat fonamentals en aquesta aventura.

Tot i que tractar temes com la immigració pot semblar poc original, la perspectiva personal i les col·laboracions fan que aquest projecte sigui únic. Encara que la manca de remuneració podia ser un obstacle, estava decidida a tirar-lo endavant sola si calia. Però he après que treballar amb altres persones no només redueix la càrrega, sinó que també enriqueix el resultat.

Reptes i aprenentatges del camí

El procés no ha estat fàcil. Algunes col·laboradores han hagut d’abandonar el projecte per problemes personals, però valoro molt el temps i l’esforç que han aportat. Com a directora d’un projecte autogestionat, el meu objectiu principal és que tothom se senti còmode i no pressionat.

He après que la creativitat és clau per superar imprevistos i que els projectes a foc lent solen donar els millors resultats.

El següent pas és llançar un crowdfunding per donar vida a aquest documental. Tot i ser un projecte sense ànim de lucre, crec que el temps i l’esforç invertit mereixen ser materialitzats. Amb amor i paciència, aquest documental s’està cuinant com un plat deliciós: a foc lent.

Si vols veure el PDF que vaig crear per trobar col·laboradors, envia’m un missatge a Instagram. Em faria il·lusió compartir-lo amb tu!

Activisme social a través del cinema indie
Segueix el procés creatiu d’aquest documental indie i descobreix com l’audiovisual pot ser una eina d’activisme social.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *